12-01-2018

VIVAT opent insurance-lab bij Amsterdam Data Science

Vandaag hebben Amsterdam Data Science (ADS) en verzekeraar VIVAT een gezamenlijk insurance-lab geopend. VIVAT treedt daarmee toe tot het ADS-netwerk, waar onder andere de Universiteit van Amsterdam (UvA), de Vrije Universiteit (VU), de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en het Centrum Wiskunde en Informatica (CWI) bij zijn aangesloten. Doel is om gezamenlijk onderzoek te doen naar de toepassing van geavanceerde technieken uit de wiskunde, statistiek, informatica en kunstmatige intelligentie binnen de verzekeringssector.

VIVAT gaat zich samen met de Amsterdamse kennisinstituten richten op onder meer de volgende onderwerpen: data science, fraudedetectie, voorspellingen, tekstanalyse, multichannel klantcontact, evaluatiemethoden en leeralgoritmen. Hiervoor zijn drie projecten gedefinieerd waaraan PhD-studenten zullen werken:

  • Klantwaarde-modellen
  • Fraudedetectie
  • Klantenwerving en multichannel klantreizen

Toegang tot state-of-the-art kennis

Ron van Oijen, CEO van VIVAT: “Vanuit VIVAT willen wij het leven van onze klanten gemakkelijker maken en hen producten en diensten aanbieden die passen bij hun persoonlijke levensstijl. De samenwerking met de kennisinstituten van Amsterdam Data Science geeft ons de mogelijkheid om nieuwe technologieën te ontwikkelen en toe te passen binnen ons vakgebied. Door nauw samen te werken krijgt VIVAT niet alleen toegang tot state-of-the-art kennis, maar ook tot talent en het vermogen om samen met onderzoekers te werken aan uitdagingen van VIVAT. Hierdoor worden wij als financiële dienstverlener nog beter in staat gesteld om onze klanten de best mogelijke service te bieden. Waardoor wij ons nog beter kunnen onderscheiden in de markt.”

De samenwerking met Amsterdam Data Science past binnen de innovatiestrategie van VIVAT, waarin data science-toepassingen een belangrijke rol spelen. VIVAT heeft ook samenwerkingen met JADS en Erasmus op het gebied van data science.

Praktijkgerichte data

Marc Salomon, bestuurslid van Amsterdam Data Science en decaan van de Amsterdam Business School: “Amsterdam Data Science vindt het belangrijk om aan problemen te werken die relevant zijn voor de maatschappij en omgeving. Het partnerschap met VIVAT creëert de mogelijkheid om met unieke gegevens te werken. Daarnaast staat VIVAT open om onderzoek te doen naar echte vernieuwingen. Die combinatie is ideaal voor ons om tot hoogwaardig en innovatief onderzoek te komen en heeft ook positieve en vernieuwende uitstraling naar de inhoud van onze onderwijsprogramma's, bijvoorbeeld door studenten die hun scriptie schrijven bij het onderzoek binnen het VIVAT-lab te betrekken.”

Over ADS

ADS is een netwerkorganisatie geïnitieerd door de vier Amsterdamse kennisinstellingen CWI, HvA, UvA en VU. ADS versnelt Data Science onderzoek door te verbinden, te delen en het demonsteren van nieuwe ontwikkelingen, expertise en talent in Amsterdam op regionaal, nationaal en internationaal niveau. De kennisinstellingen staan bekend om het allerhoogste niveau onderzoek en onderwijs in Data Science.